Este un monument de patrimoniu, cod SV-II-m-B-05621, construita intre 1823-1826. Biserica romano-catolica din Rădăuţi îşi are originile legate de cele ale Imperiului austriac pe teritoriul Bucovinei. Pana la destrămarea imperiului, ea era sub înaltul patronaj al Împăratului.

Biserica este perfect conservata si exista o puternica comunitate catolica care asigura întreținerea in bune condiții a monumentului.

Ca urmare a numeroaselor solicitari ale comunitatii catolice din localitate, arhiepiscopul de Lemberg infiinteaza Parohia Radauti, numindu-l ca paroh pe pr. Joseph Sattfeld. Acesta este instalat oficial la 26 aprilie 1818.

Dupa consacrarea bisericii, Parohia din Radauti a preluat sub asistenta sa spirituala si comunitatile catolice din Horodnic, Marginea, Voievodeasa si Volovat. In anul 1843, cele patru comunitati mai sus-mentionate trec in administrarea vicariatului infiintat la Voievodeasa. Parohia Radauti preia ulterior comunitatile din Galanesti si Voitinel de la vicariatul local din Gura Putnei (in 1852) si din Volovat (in 1888). In anul 1900, are loc o noua reorganizare a parohiei, ramanand in administrarea sa numai filialele Galanesti si Satu Mare.
Parohia Radauti este reorganizata, preluand sub administrarea sa comunitatile romano-catolice din satele Brodina, Clit, Falcau, Gura Putnei, Maneuti, Putna, Tibeni, Voievodeasa si Volovat. In acelasi timp, preotii si enoriasii sunt persecutati. In decembrie 1952, parohul Eugen Baltheiser a fost arestat de securitate.Perioada regimului comunist a fost o perioada grea pentru Biserica Catolica din Romania. Dupa razboi, credinciosii germani au inceput sa emigreze in Germania. Patrimoniul parohiilor este nationalizat aproape in totalitate. Sunt desfiintate parohiile din Dornesti, Tibeni, Maneuti, Gura Putnei, Voievodeasa si Solca, precum si Decanatul de Radauti.

Cu toate acestea, s-au desfasurat intre anii 1982-1983 activitati de reparatie generala a bisericii, efectuandu-se si modificari ale interiorului. Lucrarile de renovare continua si in anii urmatori. In ultimul deceniu al secolului al XX-lea este schimbat acoperisul din tabla cu unul nou.

Incepand din anul 2006, sunt continuate lucrarile de modernizare a parohiei : schimbarea pavajului din curtea bisericii, amplasarea unei statuete a Sf. Fecioare Maria pe un soclu, construirea unui noi altar cu o icoana in mozaic a Maicii Domnului .

 

 


Vizualizare hartă mărită